vrijdag 19 juli 2013

Tomatada

Tomatada is een typisch alentejaans gerecht en kent 2 versies: de vegetarische en de ...
niet-vegetarische ;-). De vleesliefhebbers kunnen aan het gerecht schijfjes chorizo (of eender welke worst) toevoegen, of zelfs stukjes kip die van een vorige maaltijd zijn overgebleven.

Het is makkelijk en snel klaar te maken. Bovendien is het een lichte maaltijd dat een lekker alternatief biedt voor de zomerse salades.

Wisten jullie trouwens dat Alentejo 1 van de 5 regio's is van Portugal en dezelfde oppervlakte heeft als België?
De regio is alom bekend voor zijn gastronomie, maar vooral voor zijn talrijke dessertjes.
Het lekkere eten, de adembenemende stranden, de rustige manier van leven en de mooie dorpen maken dit mijn favoriete regio! Een soort van paradijs niet ver van huis.

De hoeveelheden hieronder zijn voor 1 persoon, waardoor je ze enkel hoeft te vermenigvuldigen met het aantal personen aan tafel.





Tomatada


Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 1 rijpe tomaat
  • 1/2 rode paprika (of 1/4 rode paprika + 1/4 groene paprika)
  • 1 knoflookteentje
  • 25 gr gemalen kaas
  • olijfolie
  • zout
  • pirri-pirri

Bereiding:

Pel en pers het knoflookteentje.
Was en snijd de tomaat en de paprika(s) in blokjes.

Verwarm een scheutje olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag en bak hierin, op een zacht vuurtje, de look, de tomaat en de paprikablokjes.

Kruid met een beetje zout en pirri-pirri en laat verder garen tot bijna al het vocht verdwenen is en je een smeuïge saus bekomt.

Maak, met behulp van een houten lepel, een kuiltje in het midden van de saus en doe hierin het ei (alsof je een spiegelei zou maken).
Bestrooi het ei met de gemalen kaas.

Zet het deksel op de pan en laat, nog steeds op een zacht vuur, verder garen tot het eiwit gestold is maar het eigeel nog vloeibaar.

Dien op met brood of frietjes.


Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten