maandag 2 april 2012

Spirituele kabeljauw

Eén van de meest bekende producten in Portugal, is ongetwijfeld de kabeljauw. Er bestaan wel 1001 recepten waarin deze vis de hoofdrol speelt.
De kabeljauw wordt hier meestal verkocht in gedroogde vorm zodat hij langer houdbaar blijft. Voordat je de kabeljauw kan gebruiken, moet je hem 1 à 2 dagen laten weken in water (of een mengsel van melk en water).  In België kan je hem vinden in de diepvriesafdeling. 

Spirituele kabeljauw (Bacalhau Espiritual)

 Ingrediënten voor ongeveer 6 personen:
  • paneermeel
  • 100 g brood 
  • 100 ml melk
  • 0,5 dl olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes look 
  • 300 g wortelen 
  • 400 g kabeljauw 
  • zout en peper
Voor de bechamelsaus: 
  • 300 ml melk 
  • 60 g bloem 
  • 60 g boter 
  • zout en peper 
  • nootmuskaat 
  • 100 ml room

Bereiding:

Kook de kabeljauw kort gaar in licht gezouten water en trek hem uit elkaar (in stukjes).

Week het brood in de melk en houdt opzij.
Rasp de wortels fijn.
Verhit de olijfolie en voeg de ui, look en geraspte wortel toe en laat enkele minuten stoven.

Voeg de kabeljauw, het brood (goed uitgelekt), peper en zout toe en laat 5 min koken onder voortdurend roeren.
Giet het mengsel in een ovenschotel en zet opzij.

Maak de bechamelsaus: laat de boter smelten en voeg de bloem toe onder voortdurend roeren. Giet beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren tot je een gladde saus bekomt. Voeg de room toe en meng goed.

Giet de bechamelsaus over de kabeljauw en meng alles. Bestrooi met paneermeel en laat gratineren in de oven.
Dien op met een een slaatje van sla, tomaat en geraspte wortelen.

Smakelijk!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten