maandag 19 augustus 2013

Tomatenconfituur

De eerste keer dat ik een potje tomatenconfituur zag in een delicatessenwinkel, vond ik het idee maar heel vreemd. Een confituur gemaakt van tomaten?? Hoe kan dat nu lekker zijn!

Indien je hetzelfde denkt bij het lezen van de titel van dit recept, kan ik je alleen maar aanbevelen om het te proberen.

Tomatenconfituur is een typisch Portugees product en is, tegen alle verwachtingen in, een lekkere en zoete confituur. De kaneel geeft de confituur een exotisch tintje.



Tomatenconfituur (compota de tomate)


Ingrediënten:

  • 1200 gr tomaten
  • 500 gr suiker
  • 3 kaneelstokjes

Bereiding:

Breng een pot met voldoende water aan de kook en dompel de tomaten enkele seconden onder tot het vel lichtjes loskomt. Haal de tomaten met een schuimspaan uit het water en pel ze. Verwijder zoveel mogelijk de zaadjes en laat de tomaten uitlekken in een vergiet.

Breng de tomaten over in een pot en voeg de suiker en de kaneelstokjes toe. Laat gedurende 1 uur op een matig vuur koken. Roer af en toe zodat de confituur niet aanbrandt.

Mix de confituur voorzichtig met een staafmixer tot je de gewenste textuur bekomt (meer of minder stukken tomaat).

Verdeel de confituur over gesteriliseerde potjes en steek in elk potje een kaneelstokje. Sluit de potjes goed en draai ze om: zet ze gedurende 5 min met het deksel naar beneden om vacuüm te creëren.

Gebruik de confituur op toastjes, op brood, op petit-beurre koekjes, als cakevulling, op pannenkoeken, dien op met walnoten... De mogelijkheden zijn eindeloos!


Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten