maandag 6 augustus 2012

Octopusrijst

Ik weet dat de naam van dit recept voor velen onder jullie niet echt aantrekkelijk lijkt, maar octopusrijst is een typisch Portugees gerecht en verdient dus zeker een plaatsje op deze blog.

Indien je een bevrozen octopus kan vinden in de supermarkt, probeer dit recept zeker eens uit. Het is de moeite waard!


Octopusrijst (Arroz de polvo)


Ingrediënten:

  • 1 bevrozen octopus (van ongeveer 1 à 1,2 kg)
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • 1 laurierblaadje
  • 3 rijpe tomaten, gepeld en in stukjes gesneden (ofwel een blik gepelde tomaten met een nettogewicht van 300 gr)
  • 1 dl rode wijn
  • 300 gr losse rijst
  • 0,5 dl olijfolie
  • zout en peper
  • peterselie

Bereiding:

Kook de octopus in een grote pot met een bodempje water en 1 gewassen maar ongeschilde ui gedurende 1 uur (of 30 minuten in een snelkookpan).

Haal de octopus uit de pot en houd het kookvocht opzij. Meet in een maatbeker de hoeveelheid kookvocht.

Snijd de octopus in niet te kleine stukjes.

Verhit, in een andere kookpot, de olijfolie en fruit hierin de fijngesneden ui en look.
Waneer de ui transparent begint te worden, voeg de tomaten, het laurierblaadje, de in stukjes gesneden octopus en de rode wijn toe en laat wat inkoken.

Voeg daarna het kookvocht van de octopus toe.
Opgelet! De hoeveel vloeistof die je nu toevoegt moet 2 maal de hoeveelheid van de losse rijst zijn, dus indien nodig, vul aan met water (de meeste maatbekers hebben verschillende metingen, waaronder eentje voor rijst. Vul de maatbeker met rijst tot het streepje van 300 gr. Je hebt 2 x deze hoeveelheid in vloeistof nodig).

Wanneer de saus begint te koken, voeg dan de rijst toe en kruid met peper en zout.
Zet het deksel op de pot en verlaag het vuur tot het minimum. Laat 10 à 15 minuten zachtjes pruttelen (of de tijd die vermeld staat op de verpakking van de rijst).

Wanneer de rijst gaar is, haal van het vuur, roer alles los met een vork en dien op met fijngehakte peterselie.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten