woensdag 8 mei 2013

Lasagne van kalkoen, farinheira en spinazie

Een typisch ingrediënt van de Portugese keuken is de farinheira: een worst hoofdzakelijk gemaakt van tarwemeel, varkensvlees en kruiden (witte wijn, paprikapoeder, zout en peper).

Deze worst wordt vaak gebruikt in traditionele recepten zoals feijoada of cozido à portuguesa, maar ook gemengd met roereieren voor een snelle maaltijd.

Hoewel het een worst is, heeft hij niet die typisch vlezige smaak, zoals de chorizo, maar is eerder wat pittig.




Lasagne van kalkoen, farinheira en spinazie


Ingrediënten:

  • verse lasagneblaadjes (hoeveelheid hangt af van de grootte van de blaadjes, maar een 6-tal moet voldoende zijn)
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes look
  • 1 el olijfolie
  • 1 kleine farinheira
  • 200 g kalkoengehakt
  • 1 handvol verse spinazie
  • zout en peper
  • 500 ml bechamelsaus (zelfgemaakt of kant-en-klaar gekocht)


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180º.

Verwijder het vel van de farinheira en snijd in stukken.

Hak de ui en de look fijn en stoof aan in de olijfolie tot de ui transparant geworden is.

Voeg het kalkoengehakt toe en meng, op een matig vuurtje, onder de gestoofde ui en look.
Voeg daarna de farinheira toe en meng totdat deze uit elkaar valt en zich vermengt met het gehaktmengsel.  Voeg de verse spinazieblaadjes toe en meng alles goed onder elkaar tot de spinazie geslonken is. Kruid met een beetje zout en peper en zet daarna opzij.

Bedek de bodem van een ovenschotel met een fijn laagje bechamelsaus. Leg hier bovenop een laagje verse lasagneblaadjes (de bechamelsaus zal de lasagneblaadjes koken in de oven). Bedek met een deel van het gehaktmengsel gevolgd door een laagje bechamelsaus. Leg opnieuw een laagje lasagneblaadjes en herhaal tot alle ingrediënten zijn opgebruikt maar eindig met een goede laag bechamelsaus.

Bak de lasagne gaar in ongeveer 35 minuten.

Dien op met een simpel slaatje.

Smakelijk!

Tip: wie wenst kan de lasagne afwerken met wat gemalen kaas.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten