maandag 11 februari 2013

Appelsiencake met Porto en chocoladesaus

Voor een zondagse familielunch waren wij aangeduid om voor het dessert te zorgen. Na lang wikken en wegen is het uiteindelijk deze cake geworden met typische smaken van Portugal: appelsien en Porto. En om er een Belgische toets aan te geven, hebben we de cake afgewerkt met Belgische chocolade. Een succesvol huwelijk!




Appelsiencake met Porto en chocoladesaus (Bolo de laranja com Vinho de Porto com cobertura de chocolate)


Ingrediënten:

(1 kop met inhoud van 350 ml. Ik heb zo een grote kop van Ikea gebruikt)

  • 1 kop suiker
  • 1 kop bloem
  • 1 koffielepel droge gist 
  • 0,5 kop plantaardige olie
  • 1 druppelglas Porto
  • het sap van 1 grote appelsien (of 2 kleintjes)
  • 6 eieren

  • 200 gr donkele chocolade
  • 1 dl melk

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180º C.
Smeer een springvorm in met boter en bestrooi met bloem. Zet opzij.

Begin met het scheiden van de eiwitten en de eierdooiers.

In een kom, klop de eierdooieres los en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Klop goed zodat de eierdooiers en de suiker goed vermengd zijn. Voeg daarna de Porto en het appelsiensap toe en meng goed. Voeg daarna de olie toe en meng alles onder elkaar.

Zeef de bloem en de gist erbij en meng. Als laatste, klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig onder het beslag.

Breng het beslag over in de vorm en bak een 50-tal minuten in een voorverwarmde oven.

Haal uit de oven, ontvorm en laat afkoelen.

Voor de afwerking: smelt de chocolade in de melk, giet over de cake en laat afkoelen.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten